Spanje : Studie rond borstvoeding bij de vrouwen die een keizersneden hebben ondergaan

In Spanje kreeg Rocío Lira Raggio, van het ziekenhuis van Sevilla, in 2017 de maieutiekprijs ter waarde van 6.000 euro voor haar onderzoek naar de vergelijking, in de opstart van borstvoeding, tussen de vrouwen die een spoedkeizersnede hebben ondergaan en deze die bevielen met een geplande keizersnede. 

rocio-lira-raggio.jpg

rocio-lira-raggio.jpg, par admin-fondation-larcade

In dit land krijgen slechts 28,5% van de kinderen van zes maanden uitsluitend borstvoeding – een cijfer dat ver af ligt van de drempel van 50% die aanbevolen wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het percentage van de keizersneden vertegenwoordigt meer dan 26% van de bevallingen. Echter, aldus Rocío Lira Raggio, "de keizersnede vormt de grootste risicofactor voor het starten met borstvoeding" (wanneer ze echter gestart is, is het borstvoedingspercentage op de leeftijd van zes maanden gelijk, ongeacht de manier van bevallen). Het verschil tussen noodkeizersneden en geplande ingrepen is bij de vrouwen, met betrekking tot het geven van borstvoeding, overigens niet goed gekend.

Rocío Lira Raggio wil dus hun situatie beschrijven, hun noden identificeren, alsook hun beoordeling van de ondersteuning die geboden wordt door de gezondheidsprofessionals. Deze kwalitatieve studie zal het mogelijk maken om de begeleiding van vrouwen die met een keizersnede bevallen zijn, te verbeteren, met name door het beginnen met het geven van borstvoeding te vergemakkelijken.

< Terug naar de kaart met de acties