Detectie en opvolging van de gestationele hypertensie

Gestationele hypertensieve aandoeningen blijven één van de meest significante en intrigerende onopgeloste problemen in de verloskunde. 5 – 10% van de zwangerschappen wordt gecompliceerd met deze ziekte en het is één van de meest voorkomende oorzaken van maternale en foetale morbiditeit en mortaliteit.
In België, is de meest voorkomende behandeling van deze aandoening een opname op de Maternal Intensive Care (MIC) voor een diagnostische en therapeutische follow-up voorafgaand aan de inductie van de arbeid of het ontslag naar huis.
Maar de gestationele hypertensieve aandoening wordt niet vroeg genoeg opgespoord tijdens de zwangerschap en maakt tevens niet het object uit van een intensieve opvolging ingeval van ernstig risico zegt Dorien Lanssens.
Haar onderzoek heeft dus een dubbel objectief : een vroege detectie van zwangerschappen met verhoog risico en de verbetering van de opvolging dankzij de telemonotoring vanop afstand en indien nodig een verfijnde typologie van de potentiële problematische situaties.

 

ZOL volgt zwangere vrouwen met verhoogd bloeddrukrisico op