Preventie tegen gevaren in huis

De woning is in de eerste plaats een ruimte voor de ontwikkeling en het plezier van het kind. Om te zorgen dat het huis een veilige omgeving vormt, is informatie over de gevaren in huis van groot belang. De ouders kunnen deze informatie ontdekken via ons interactieve spel.

Het spel “Er was eens een huis...”

Het huis moet een veilige plaats zijn voor het kind. Om de ouders te helpen de risico's in huis beter te leren kennen, biedt de Stichting Mustela de ludieke module “Een kind in huis”.

Het kind in huis, preventie tegen ongevallen

De woning is in de eerste plaats een ruimte voor de ontwikkeling en het plezier van het kind. Maar hij moet ook veilig zijn.
Voor de veiligheid van uw kind, leert u hier de gevaren kennen in de vier voornaamste woonruimten:

De slaapkamer
  • De gordijnkoorden mogen niet bereikbaar zijn voor kinderen.
  • De baby moet op de rug slapen in een ledikant dat aan de normen voldoet en met een geschikte matras.
  • Een commode is hoog! Hou de baby voortdurend in de gaten!
  • De stopcontacten moeten worden beveiligd zodat kinderen er niets in kunnen steken.
  • Kleine voorwerpen kunnen worden ingeslikt. Laat ze niet rondslingeren!
De badkamer :
  • Medicijnen horen achter slot en grendel, buiten bereik van nieuwsgierige kinderen.
  • De temperatuur van het badwater is 37°C en wordt gecontroleerd met de thermometer.
  • Kranen moeten worden afgeschermd om builen of brandwonden te voorkomen.
  • De elektrische apparaten moeten buiten bereik van de kinderen blijven. Elektriciteit met water = GEVAAR
De keuken :
  • Schoonmaakmiddelen moeten in een beveiligde kast worden opgeborgen.
  • Messen, scharen, lucifers en aanstekers zijn alleen bestemd voor volwassenen.
  • Pas op voor brandwonden! De ovendeur, de steelpan en warme vloeistoffen zijn gevaarlijk!
  • Kinderen blijven van de voerbak van de hond af, want anders kan hij bijten.
  • De kattenbak is geen zandbak.
De woonkamer :
  • Deuren kunnen knellen, pas voor de vingertjes.
  • Au, de hoeken van de tafel zijn hard!
  • Mooi om te zien, maar pijnlijk als ze op een kinderhoofdje vallen.
  • Geen alcohol of pinda's binnen handbereik van de kinderen.
  • Sommige planten kunnen giftig zijn.
  • Niet roken in het bijzijn van kinderen. Ook passief roken is schadelijk.
  • Ramen, balkons en trappen zijn gevaarlijk. Pas op voor klauterende kinderen.
  • Strijkijzers zijn zwaar en heet!
  • Kan het wat zachter? Het volume van de televisie en de hifi blijft beperkt.