Hygiëne

 Tandenpoetsen, haren wassen, handen wassen, regelmatig naar de wc, neus snuiten... Het is niet altijd eenvoudig om een kind de gewoonten aan te leren voor een goede persoonlijke hygiëne.
De Stichting Mustela biedt de ouders een aantal hulpmiddelen, zoals adviezen en een interactief spel dat u met het kind kunt doen.
 

Goede gewoonten aanleren voor de lichamelijke hygiëne

De Stichting Mustela geeft u adviezen om uw kind hygiënische gewoonten aan te leren:

Tanden poetsen

Regelmatig tanden poetsen is heel belangrijk voor een gezond gebit. Het is een handeling die kinderen moet worden aangeleerd vanaf de leeftijd van twee tot drie jaar, want ook melktanden moeten goed worden verzorgd!
Gaatjes zijn een blijvende beschadiging. De tandarts kan de aangetaste tand of kies wel behandelen en voorkomen dat de gaatjes groter worden, maar de tand of kies blijft altijd kwetsbaarder.
 • Herinner uw kind eraan dat het nodig is om twee keer per dag tanden te poetsen. (De regel van "drie keer per dag" wordt niet meer gebruikt.)
 • Leg aan uw kind uit dat regelmatig poetsen nodig is om de tanden mooi en gezond te houden en gaatjes te voorkomen. Zeg ook dat het bijdraagt aan een frisse adem. Het moet een alledaagse gewoonte zijn, een hygiëneregel die het kind zijn hele leven toepast.
 • Leer uw kind om 's morgens en 's avonds de tanden te poetsen: 's morgens voordat het naar school gaat (na het ontbijt) en 's avonds voor het slapengaan. Vertel uw kind dat het 's nachts in bed absoluut geen zoet drankje of melk mag drinken.

Handen wassen

Handen wassen is een belangrijke, alledaagse handeling, die het risico op ziekte vermindert en het doorgeven van ziektekiemen aan anderen voorkomt.
Vergeet niet om uw kind te helpen met handen wassen, totdat het dit zelf goed kan.
 • Voor het handen wassen heb je natuurlijk vaste of vloeibare zeep nodig: alleen water maakt niet goed schoon!
 • Om de handen goed te wassen moeten de volgende stappen worden gevolgd:
  • Handen nat maken
  • Zeep nemen
  • De zeep laten schuimen door de handen over elkaar te wrijven, zowel aan de boven- en onderkant als tussen de vingers. Zo mogelijk minstens 30 seconden
  • De handen afspoelen met schoon water
  • En afdrogen met een handdoek
 • Leer uw kind in welke situaties het altijd zijn handen moet wassen. Zo wordt dit een goede gewoonte voor het hele leven.
  • Nadat het naar de wc is geweest, na het spelen met huisdieren, na terugkomst van school, na het spelen in de zandbak of in het park
  • Voordat het aan tafel gaat
  • En natuurlijk in alle andere situaties waarin de handen vuil zijn geworden…

Bad of douche

Een bad of douche nemen is van essentieel belang voor de hygiëne van uw kind.
Meestal gaan kinderen één keer per dag in bad of onder de douche. Het moment hangt af van wanneer het u het beste uitkomt: het kan 's morgens (als uw kind niet naar school hoeft) of 's avonds, maar het hoeft niet elke dag op hetzelfde tijdstip te zijn.

Neus snuiten

U kunt uw kind vanaf de leeftijd van twee jaar leren om zijn neus te snuiten, ook al zal het dit niet snel leren want voor kinderen is dit een ingewikkeld handeling.
Uw kind zal geleidelijk begrijpen dat het zijn neus moet snuiten als het een verstopte neus of een loopneus heeft.
Het is belangrijk uw kind te leren dat het de neusgaten beurtelings moet snuiten, eerst de ene kant en dan de andere (de volgorde maakt niet uit). Leer het kind ook om de zakdoek daarna in de vuilnisbak te gooien.

Haren kammen

Haren kammen maakt ook deel uit van de dagelijkse hygiëne: kammen doe je niet alleen om er netjes uit te zien, maar het is ook beter voor het haar.

Gekamde haren zien er netter uit en haren kammen draagt bij aan gezond haar, zonder stof of klitten...

Natuurlijk is haren kammen geen vervanging voor shampoo. Shampoo wast de hoofdhuid en het haar, en verandert niet de kleur van het haar!

Zorg ervoor dat uw kind haren kammen als een dagelijkse handeling ziet: 's morgens voordat het naar school gaat en 's avonds na het bad.

Het spel "Papa, mama, leer mij poetsen en wassen"

Heeft uw kind een hekel aan handen wassen of tanden poetsen?

De Stichting Mustela heeft een spel ontwikkeld om kinderen de basisregels van lichamelijke hygiëne te leren.