Frankrijk : Het heel speciale vaartuig van de Cité des Enfants

De Cité des Sciences et de l’Industrie, in Parijs, dat tot de grootste wetenschapsmusea van Europa behoort, ontvangt elk jaar zo'n 2,2 miljoen bezoekers. De Cité des Enfants die er deel van uitmaakt, ontvangt jaarlijks om en bij de 600.000 kinderen. De voor kinderen vanaf twee jaar toegankelijke Cité des Enfants, met een oppervlakte van 1700 m², heeft als missie kinderen warm te maken voor wetenschappen en techniek. De afdeling omvat vijf themaruimten: "Je me découvre", "Je sais faire", "Je me repère", "J’expérimente" en "Tous ensemble" ("Ik ontdek mezelf", "Ik kan het", "Ik oriënteer me", "Ik druk mij uit" en "Allemaal samen"). De eerste drie ruimtes zijn gericht op de ontwikkeling van de lichamelijk, cognitieve en ruimtelijke vermogens van het kind. De volgende twee bieden een venster op de wereld en op de anderen.

In het kader van een gedeeltelijke renovatie van deze ruimtes, heeft de Cité des Enfants een beroep gedaan op het mecenaat van de Stichting Mustela. Het betreft in het bijzonder de bouw van een "speciaal vaartuig" in het hart van de ruimte "Je sais faire" ("Ik kan het"): een nieuw ludiek en pedagogisch platform.

vaisseau-special-2.jpg

vaisseau-special-2.jpg, par admin-fondation-larcade

Crédit photo : ®M Challe -EPPDCSI

De ruimte "Je sais faire" ("Ik kan het") die dateert van 2007, werd opgedeeld in kleine activiteitcellen. Aangezien deze opstelling niet erg praktisch bleek te zijn, gelet op de grote stroom bezoekers, ondergaat ze een grote verandering ter gelegenheid van de renovatie van de Cité des Enfants. Het doel is een meer open ruimte te creëren, maar met behoud van de meest succesvolle elementen, waar nieuwe activiteiten aan toegevoegd worden.

Een belangrijk element van "Je sais faire" ("Ik kan het") zal het "speciale vaartuig" zijn, een droomtoestel dat in het midden staat, met een structuur in hout en gerecupereerde of gerecycleerde materialen. De kinderen zullen een aantal van deze elementen kunnen doen werken, ermee knutselen en ze versieren: schroeven, in elkaar schuiven, knopen, materialen en werktuigen sorteren, raderwerken doen bewegen, …

Zo zal "Het speciale vaartuig" de kinderen ook toelaten om de volgende vaardigheden te ontwikkelen: fijne motoriek, concentratie, zoeken naar oplossingen na mislukte pogingen, samenwerking met anderen om een gezamenlijke constructie te maken. Bovendien zullen de kinderen het vaartuig kunnen "sturen", dankzij een stuurwiel, verrekijkers en een periscoop voor kapiteins in spe, een bedieningspaneel, ... Want hoe meer kinderen spelen alsof, hoe meer hun creativiteit gestimuleerd wordt.

De steun van de Stichting Mustela voor dit omvangrijke renovatiewerk dat uitgevoerd werd in de herfst van 2017 bedroeg 20.000 euro.