De slaap

"Slaapstoornissen bij kinderen van 0 tot 5 jaar"

met Lyliane Nemet-Pier, kinderpsychotherapeute

Slaapstoornissen bij kinderen kunnen verschillende vormen aannemen: moeilijk inslapen en vaak wakker worden komen het meest voor, maar ook nachtmerries, nachtangst en slaapwandelen. Omdat elk geval anders is, kan het moeilijk zijn om de oorzaken aan te wijzen. Lyliane Nemet-Pier, klinisch psychologe en psychotherapeute, geeft antwoord op de vragen van ouders over de slaap van het kind om ze inzicht te geven in wat slaapstoornissen zijn en hoe ze er iets aan kunnen doen. Er wordt een volledig themadossier voorgesteld in de vorm van vragen en antwoorden, bij elk antwoord worden praktische adviezen gegeven voor ouders die slaapstoornissen van hun kind beter willen begrijpen en aanpakken.

 

Het belang van de slaap van een kind

 

 

De slaap van het kind in 5 vragenDe slaaptrein

De slaap van het kind is georganiseerd in cycli die in de loop van het leven evolueren en zelf bestaan uit verschillende fasen. Deze cylci kunnen worden vergeleken met treintjes waarvan de wagons de verschillende slaapfasen voorstellen en de locomotief kan worden gezien als de inslaapfase. Naarmate het kind ouder wordt bouwt het geleidelijk zijn nachtslaap op en gaat het een regelmatig ritme volgen. Wanneer u de slaapcycli en de bijzonderheden van uw kind beter leert kennen door onze video, kunt u hem helpen om goed te slapen.

 

 

1 /5
Het moment van het slapengaan van het kind is niet belangrijk en kan variëren.
Het juiste antwoord!
Het verkeerde antwoord!
Het moment van het slapengaan is heel belangrijk en, indien het goed gekozen wordt, helpt dit het kind om snel in te slapen.

6.jpg

De slaap van het kind berust op biologische ritmes met een afwisseling van verschillende slaapcycli. Het kind moet naar bed worden gebracht wanneer het laat blijken dat het slaap heeft in het begin van een rustcyclus. De ouders moeten dus goed letten op de tekenen die erop wijzen dat hun kind slaap heeft. Deze tekenen zijn eigen aan elk kind en kunnen bestaan uit fysieke verschijnselen zoal geeuwen, op het duimpje zuigen of in de oogjes of over de oorlel wrijven, het verschijnen van roodheid rond de wenkbrauwen of bepaalde gedragingen, zoals in zichzelf gekeerd worden, op de grond gaan liggen terwijl het aan het spelen is of juist opgewonden en druk worden. De identificatie van deze tekenen wijst erop dat het tijd is om te gaan slapen en helpt de ouders om het kind gemakkelijk te laten inslapen.  Wanneer men het kind echter te slapen legt midden in een cyclus, zal het niet kunnen inslapen. 

Advies

Let goed op de tekenen die de slaapcycli aankondigen en leg uw kind in bed zodra het laat merken dat het wil slapen.  Het is het best om het etensuur aan te passen in functie van het slaapritme: het kind zou meteen na het eten in bed moeten worden gelegd.  Om het inslapen te bevorderen moet het kind een plaatsje voor zichzelf hebben waar het dingen herkent zodat het zich daar goed voelt en met plezier gaat slapen.

2 /5
Het is normaal dat zich fases van rusteloosheid voordoen tijdens de slaap van de baby.
Het juiste antwoord!
Het verkeerde antwoord!
Tot de leeftijd van 2 maanden wordt de slaap van de baby onderbroken door rusteloze fases.

nourrir-bebe.jpg

Tot ongeveer de leeftijd van 2 maanden verloopt de slaap van de baby in cycli, bestaande uit een geagiteerde slaapfase van 25 min gevolgd door een kalme slaapfase van 25 min. Elke cyclus duurt dus 50 minuten. De geagiteerde slaap lijkt op een wakkere fase waarin de baby oogbewegingen en bewegingen met handen en voeten maakt, een veranderende gezichtsmimiek vertoont en kreungeluidjes maakt terwijl hij in diepe slaap is. De baby kan huilen en wakker worden maar slaapt meestal weer snel in. 

Wilt u de slaapcycli naargelang de leeftijd van uw kind goed begrijpen, aarzel dan niet om onze video over « de slaaptrein » te bekijken die ze in detail uitlegt.

 

 

 

 

 

Advies

Ren niet meteen naar uw baby toe wanneer hij een beetje huilt of gezichtjes trekt want hij kan in een diepe slaapfase zitten. Als hij in enkele minuten rustig wordt, is hij aan het dromen moet u hem weer alleen laten inslapen.  Als hij wakker wordt moet u hem niet uit zijn bedje halen, want dan bestaat het risico dat hij niet meer in slaap kan komen. 

3 /5
Een kind dat last heeft nachtangst moet niet wakker gemaakt worden.
Het juiste antwoord!
Het verkeerde antwoord!
Het juiste antwoord! of Het verkeerde antwoord! Een kind dat last heeft nachtangst is in diepe slaap en moet niet wakker gemaakt worden.

6.jpg

Slaapangst komt niet veel voor en slechts 3% van de kinderen heeft er last van, in tegenstelling tot nachtmerries.  Ze zijn zeldzaam vóór de leeftijd van 15 maanden en komen vooral voor in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.  Ze doen zich voor tijdens de zeer diepe langzame slaap, dat wil zeggen de slaap in het eerste gedeelte van de nacht, wanneer het kind diep slaapt. Het betreft een slaapstoornis die gepaard gaat met een schreeuw of doordringend gehuil, kenmerkend voor angst. Het lichaam van het kind rilt en is bezweet. Het kind is meestal alles vergeten wanneer het wakker wordt. Nachtangst is meestal te wijten aan een gebrek aan slaap maar kan ook veroorzaakt worden door zenuwachtigheid door veranderingen in het dagelijks leven van het kind.  Een dutje tijdens de dag kan een oplossing zijn voor zeer jongere kinderen: 3 dutjes per dag tot de leeftijd van één jaar, daarna twee per dag tot de leeftijd van 15 maanden en daarna één dutje per dag. 

Advies

In geval van nachtangst is het niet nodig uw kind te wekken, wakker te schudden of te troosten want het is in diepe slaap en hoort de troostende woordjes niet. Als nachtangsten te vaak voorkomen moet een psycholoog worden geraadpleegd om de oorzaak hiervan te vinden.

4 /5
Gemiddeld slaapt een baby door tegen de leeftijd van 1 jaar.
Het juiste antwoord!
Het verkeerde antwoord!
Het juiste antwoord! of Het verkeerde antwoord! Een baby slaapt over het algemeen door tussen de 3 en 6 maanden.

nourrir-bebe.jpg

Wanneer een baby « doorslaapt » betekent dit dat hij slaapt tussen 12 uur 's nachts en 5 uur 's ochtends zonder om een flesje of zijn ouders te vragen. Gemiddeld begint een baby door te slapen tussen de 3 en 6 maanden. Het dagritme van de baby ontwikkelt zich geleidelijk naarmate hij ouder wordt, waardoor hij zeer vlug gevoelig wordt voor de afwisseling dag/nacht; hij zal overdag wakkerder zijn en meer 's nachts slapen. Hoe meer de diepe slaap toeneemt, hoe minder hij wakker wordt. Doorslapen betekent echter niet dat de baby niet wakker wordt. Het is normaal dat hij wakker wordt bij elke verandering van cyclus, maar na enkele minuten slaapt hij weer in. Er wordt pas gesproken over echte "slaapstoornissen" na de leeftijd van 6 maanden, wanneer de baby zijn ouders de hele nacht wakker houdt.

Advies

De afwisseling van dag/nacht of natuurlijk licht/donker geeft in grote mate de tijd aan voor de baby. Wanneer u in de neonatale periode met de baby gaat wandelen tussen 12 en 16 uur zal hij 's nachts beter kunnen slapen dan wanneer de baby binnen blijft. Wanneer de baby groter wordt, wordt de regelmaat van het opstaan 's morgens belangrijker.  Een baby heeft geen licht nodig om in te slapen: bang zijn in het donker komt over het algemeen nog niet voor onder de 2 jaar, in het donker zal hij gemakkelijker inslapen. Creëer ook gerust een slaapritueel om hem te helpen de overgang te maken tussen dag en nacht.  

5 /5
Osteopathie kan helpen om bepaalde slaapstoornissen van de baby te behandelen.
Het juiste antwoord!
Het verkeerde antwoord!
Het juiste antwoord! of Het verkeerde antwoord! Een osteopaat kan een mechanisch probleem identificeren dat aan de basis ligt van slaapstoornissen.

6.jpg

Bepaalde mechanische problemen kunnen aan de basis liggen van slaapstoornissen. De geboorte kan voor de baby redelijk traumatisch zijn geweest en met name torticolis hebben veroorzaakt, functionele pijnen of samendrukking van de schedel. Ook bepaalde vormen van pijn ten gevolge van kolieken of maag-slokdarmreflux kunnen het inslapen of de slaap van de baby verstoren.  De baby kan trouwens spanningen voelen die samenhangen met externe stress en zijn slaap verstoren. Door deze mechanische problemen zal de baby zich moeilijk kunnen ontspannen. Hij zal zich hierdoor ongemakkelijk voelen en zich zelfs in het algemeen niet goed voelen. De osteopaat zal het lichaam van de baby onderzoeken, de verschillende spanningen opzoeken en oplossen zodat de baby zijn evenwicht kan hervinden en zich weer goed in zijn vel kan voelen. De baby kan dan gemakkelijker inslapen en rustig slapen. Indien het probleem echter niet van mechanische orde is, zal osteopathie geen verbetering kunnen brengen. 

Advies

Het raadplegen van een osteopaat moet worden gezien als een aanvulling op een eerstelijns-raadpleging van een kinderarts. De osteopaat kan al iets doen in de eerste levensdagen van uw baby, wanneer zijn beender-, spier- en gewrichtsstructuren nog vervormbaar zijn. Correcties zijn dan sneller en doeltreffender. Wacht niet met een raadpleging als u denkt dat er een probleem is! 

Uw score is
/5