De eerste dagen thuis met de baby

Bij de geboorte komt de baby plotseling in een nieuwe wereld waarop hij niet is voorbereid. Slapen, voeding, luiers, bad, uitstapjes... Hoe zorgt u goed voor uw baby? En hoe zorgt u voor uzelf, wanneer u gelijktijdig vecht tegen de vermoeidheid, uw baby overdag en 's nachts moet voeden, uw bekkenbodemspieren opnieuw moet trainen en uw relatie met uw partner op peil moet houden? Tussen blijheid en angst om het “niet goed genoeg” te doen, betekent de terugkeer naar huis ook het aanleren van een nieuwe levenswijze: niet langer als duo, maar als gezin.

10 ADVIEZEN OM GOED TE ZORGEN
VOOR UW BABY EN VOOR UZELF

 

 

 

Shhh! Baby slaapt…

Voor een goede ontwikkeling van uw baby, moet u zijn slaapcycli respecteren en hem niet wekken wanneer hij beweegt.

bebe-dort.jpg

Voor zijn geboorte sliep uw baby een groot gedeelte van de dag en bewoog hij vooral 's nachts. Hij zal wat tijd nodig hebben – waarschijnlijk drie tot zes maanden maar soms meer – om zich aan het nieuwe ritme aan te passen en de hele nacht door te slapen. Tot de leeftijd van een jaar, zal uw baby ook behoefte hebben aan drie dutjes overdag. Zijn slaapcycli zijn kort (ongeveer 50 minuten tijdens de eerste twee maanden, daarna 70 minuten tot de leeftijd van drie jaar), met onrustige slaapperioden die volkomen normaal zijn. Wek hem dus niet als hij beweegt, want ondanks de schijn slaapt hij!

Advies

Indien uw baby het begin van zijn slaapcyclus mist, wacht dan tot de volgende... Leg hem zodra hij tekenen van vermoeidheid vertoond op een rustige plek en op zijn rug om te slapen. Het babybedje moet ingericht zijn voor zijn veiligheid: bedranden zodat hij niet kan vallen, zonder hoofdkussen of dekbed (neem een babyslaapzak aangepast aan zijn maat), geen knuffelbeest, ketting, fopspeen... Een kamertemperatuur van 18 tot 20 °C is ideaal!

Wist u dat?

Een baby is niet bang in het donker!

Deze angst ontstaat pas vanaf de leeftijd van twee jaar en het is belangrijk om uw baby 's nachts in het duister te laten slapen. Zijn slaapkamer mag echter overdag wel in het daglicht blijven.

De baby voeden

Als u voor borstvoeding kiest en de borst geeft als uw baby “erom vraagt”, zal dat voldoende zijn voor zijn voedingsbehoeften en om hem elke dag genoeg te geven.

nourir-bebe.jpg

De baby kreeg in de buik via de navelstreng voortdurend voeding en moet daarom de eerste dagen na de geboorte vaak worden gevoed. Gemiddeld 8 tot 12 keer per dag, maar er is geen vaste regel. De doeltreffendheid is belangrijker dan het aantal, de intervallen of de duur van de borstvoedingen. Een doeltreffende voeding blijkt uit een regelmatige gewichtstoename, minstens 2 flinke ontlastingen per dag en 5 tot 6 goed natte luiers per dag. De nachtelijke voedingen zijn belangrijk om aan de behoeften van de baby te voldoen en om de melkproductie te stimuleren als u de borst geeft.

Advies

Wissel van borst tijdens dezelfde borstvoeding of anders bij de volgende voeding zodat beide borsten regelmatig en volledig worden geleegd.  Als u kiest voor de zuigfles, vermijd dan mogelijke besmettingsrisico's. Was uw handen, gebruik een schone zuigfles en maak hem op het laatste moment klaar. Giet enkele druppels op de rug van uw hand om te controleren of de melk niet te heet is.

Wist u dat?

Een boertje laten is niet noodzakelijk!

Maar als u denkt dat uw baby het nodig heeft, houd hem dan enkele minuten in verticale positie tegen u aan om het boeren gemakkelijker te maken. Wat de hik betreft; dat is normaal en het zal de baby niet beletten om te zogen of te slapen!

De baby verschonen

De billen van de baby zijn pijnlijk als ze rood worden. Daarom moeten ze droog blijven en goed worden beschermd.

changer-bebe.jpg

De billen van uw baby krijgen veel te verduren. Urine, ontlasting, wrijvende luiers, vochtigheid... niets wordt hen bespaard! Om luieruitslag te vermijden, moet u de baby verschonen zodra de luier vuil is, dus in het algemeen voor of na elke maaltijd en in ieder geval voor hij gaat slapen. Als de huid niet is geïrriteerd, kunt u zijn billen 's nachts beschermen met een crème, om hem niet meteen te hoeven verschonen. Gebruik in dit geval bij voorkeur wasbare of wegwerpbare luiers van katoen. Laat ook zo veel mogelijk zijn billen blootgesteld aan de lucht.

Advies

Was de billen van uw baby met water en zeep, met speciaal voor baby's ontwikkelde producten of met een linement op basis van olijfolie en kalkwater waarvan u enkel het overschot verwijdert.  Droog zijn billen door ze af te deppen, zonder te wrijven.  Controleer of de plooien van de lies goed schoon en droog zijn om irritatie te vermijden.

Wist u dat?

De billen van de baby moeten van voor naar achter worden gereinigd.

Om geen onzuiverheden naar voren te verplaatsen gaat u niet meer dan eenmaal over dezelfde zone met hetzelfde hulpmiddel (katoen, tissue, doekje...) en altijd van voor naar achter.

De baby wassen

De dagelijkse reiniging van uw baby is niet alleen belangrijk voor zijn gezondheid, maar ook om een intieme band te creëren.

laver-bebe.jpg

De tere babyhuid kan zich nog niet verdedigen tegen externe agressies en droogt gemakkelijk uit.  Door de reiniging en het bad worden de aanwezige onzuiverheden verwijderd. Het zijn ook goede gelegenheden om uw baby tot in alle plooitjes te bekijken. Gebruik geen producten voor volwassenen want deze zijn te agressief. Zo nodig kunt u zijn oogjes, neusje en oortjes schoonmaken met een plukje katoen gedrenkt in een fysiologische zoutoplossing. Rode vlekken en irritaties zijn vaak goedaardig, maar als ze langer dan 48 uur duren is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Advies

Het is niet nodig om uw baby elke dag een bad te geven (vooral in geval van een droge huid of eczeem). Het bad met een watertemperatuur van 37 °C is vooral een moment van plezier. Haal de baby uit het bad voordat het water afkoelt. Droog hem af met een droge handdoek, die u vooraf een beetje verwarmd als het koud is, en begin bij het hoofdje. Vergeet vooral de plooien niet (nek, oksels, liezen).

Wist u dat?

De huid van de baby schilfert af; geen paniek!

Bij alle pasgeborenen schilfert de huid wat af. U kunt de huid hydrateren met een hiervoor bestemd product. Gebruik echter geen zoete-amandelolie om allergieproblemen te voorkomen.

Met de baby naar buiten

Als uw baby goed gezond is, mag hij vanaf uw thuiskomst mee naar buiten, mits u enkele voorzorgsmaatregelen neemt. 

sortir-bebe.jpg

Behalve bij hevige luchtvervuiling of erg slecht weer, is er niets op tegen om de baby een luchtje te laten scheppen. Het zijn vooral uw wensen en behoeftes die zijn uitjes bepalen. In de winter moet uw baby buiten wel goed bedekt zijn. Als zijn hoofdje koud wordt of de huid rond zijn mond een blauwe tint krijgt, moet u hem beter bedekken en gauw naar binnen gaan. In de zomer liggen de zonnestralen en uitdroging op de loer. Een vochtige huid en rode vlekken in het gezicht duiden erop dat de baby het te warm heeft. Geef hem in dit geval de borst, als u borstvoeding geeft, of een zuigfles met water en maak zijn hoofdje vochtig.

Advies

Een baby kan zijn hoofdje nog niet rechtop houden! Let er dus op dat zijn hoofdje altijd goed wordt ondersteund en in lijn blijft met de lichaamsas. In een kinderwagen of een wandelwagen voor kleine baby's, liggend op zijn rug en goed gesteund aan de zijkanten, is hij tegen kou en wind beschermd. Tegen u aan in een draagzak of draagdoek wordt hij gerustgesteld door het lichaamscontact en kunt u uw handen vrijhouden.

Wist u dat?

Winkelen? Heel weinig voor de baby!

In drukke en luidruchtige winkelcentra, het openbaar vervoer en andere veel bezochte plaatsen, wordt de baby blootgesteld aan meer vervuiling en talrijke virussen en bacteriën.

Een goede organisatie

Uw baby kan zich niet aanpassen aan uw ritme. Pas u dus aan zijn ritme aan en relax! 

s-organiser.jpg

De bevalling is een lichamelijke beproeving. U bent vast nog moe en de baby laat u weinig tijd om uit te blazen. En als u eens luistert naar uw hormonen? Eén ervan, de oxytocine die wordt afgescheiden  tijdens de borstvoeding, bevordert de ejectie van de melk maar ook de neiging om in te dommelen na het zogen. Door uw leven aan te passen aan het ritme van uw baby en uzelf een kleine siësta te gunnen terwijl hij slaapt, bestrijdt u uw vermoeidheid. Profiteer ook van deze periode om alle taken die u gewoonlijk uitvoert maar die niet dringend zijn, te beperken.

Advies

Delegeer! Uw prioriteit is uw baby en om te zorgen dat hij zich goed voelt, moet u het voorbeeld geven. Uw partner heeft wellicht recht op vaderschapsverlof. Overleg met hem hoe hij u het beste kan helpen. Uw vriendenkring of familie kan ook een handje helpen of een paar uur op de baby passen. Online winkelen en aflevering aan huis kan uw leven ook verlichten.

Wist u dat?

Misschien hebt u recht op een huishoudelijk hulp.

U kunt informatie vragen bij uw kraamkliniek, bij de gemeentelijke sociale dienst, bij uw consultatiebureau of bij het kinderbijslagfonds over uw rechten en over de verenigingen voor thuishulp in uw regio.

De baby borstvoeding geven

De baby de borst geven? Niets is natuurlijker. In een comfortabele houding en ontspannen, is het goed voor u en goed voor uw baby!

allaiter-bebe.jpg

Ga comfortabel zitten of op uw zij liggen en geef uw baby de borst terwijl u hem in de juiste positie houdt: het hoofdje goed in lijn met de lichaamsas (oortje, schouder en heup op dezelfde lijn) en de mond ter hoogte van de borst. Zo kan de baby gemakkelijk de hele tepel en een deel van de tepelhof in de mond nemen. Een goede positie is ook de beste preventie tegen kloofjes. Hun ontstaan hangt niet af van uw verzorging maar van de wijze waarop uw baby zoogt.

Advies

Uw borsten hebben geen speciale verzorging nodig, behalve een dagelijkse douche. Vermijd alle geparfumeerde producten; uw baby heeft behoefte aan uw natuurlijke geur! Vermijd ook alcohol en tabak. Ze zijn niet alleen slecht voor de gezondheid maar geven ook een onaangename smaak en geur aan uw melk.

Wist u dat?

Uw melk is een uitstekend hydraterend middel!

Smeer daarom na elke borstvoeding een beetje melk op uw borsten. Dit is een hydraterend middel voor uw tepels en bovendien geschikt voor uw baby, niet-allergeen en vrijwel reukloos.

Uw bekkenbodemspieren verzorgen

Beperk de kans op urineverlies door uw bekkenbodemspieren te trainen.

prendre-soin-perinee.jpg

De bekkenbodemspieren, waarop de blaas, de baarmoeder en de darmen rusten, ondergaan tijdens en ook na de bevalling een sterke druk naar beneden en naar voren. Hierdoor zijn ze slapper geworden! Om ze weer sterker te maken, zult u ze opnieuw moeten trainen met hulp van een professional. Vermijd ondertussen alles wat extra druk kan geven (langdurig staan, autoritten, zware dingen tillen, sporten, buikspieroefeningen, verstopping...). Vergeet uw medische consultatie niet, 6 tot 8 weken na de bevalling.

Advies

Neem de juiste houding aan als u uw baby optilt. Buig naar voren, buig door de knieën en hou uw rug goed recht. Kom overeind door u met de kracht van de dijspieren omhoog te drukken. Begeleid mentaal deze beweging van beneden naar boven, terwijl u uw bekkenbodemspieren aantrekt en uitademt tijdens de inspanning. Doe hetzelfde als u zware dingen moet optillen.

Wist u dat?

Het “afknijpen”: een te vermijden methode!

Grootmoeders trainingsmethoden zijn niet altijd de beste. Tijdens het urineren de straal kort onderbreken, het “afknijpen”, kan een urineweginfectie veroorzaken en zelfs urineverlies veroorzaken!

Uw figuur terugkrijgen

Na de bevalling zijn enkele maanden nodig om uw figuur van voor de zwangerschap terug te krijgen.

retrouver-sa-silhouette.jpg

Eenmaal weer thuis kunnen uw extra's kilo's en slappe buik een deprimerend effect hebben. Maar buikspieroefeningen worden voor u voorlopig afgeraden en als u een dieet gaat volgen raakt u nog meer vermoeid. Wees dus geduldig; over enkele maanden is dit weer over! U moet nu eerst uw voorraden aan vitamines, ijzer en minerale zouten, die de baby tijdens uw zwangerschap flink heeft aangesproken, weer aanvullen. Als u borstvoeding geeft, moet u ook voldoende eten om de voedingsbehoeften van uw baby en uzelf te dekken. Dat is echter geen reden om voor twee te gaan eten!  

Advies

Maak evenwichtige en gevarieerde maaltijden (rauwkost, groenten, fruit, granen, soep, vlees, vis, eieren, zuivel...). Vermijd eetwaren die rijk zijn aan vetstoffen en suikers (gebak, pizza's, vleeswaren...), alcohol en tabak. U kunt af en toe wel een glaasje drinken, maar dan meteen na het zogen. Op die manier heeft uw lichaam de tijd om de alcohol af te voeren tussen de twee borstvoedingen. Hetzelfde geldt voor de sigaret, waarbij u ook vermijdt om de rook diep te inhaleren.

Wist u dat?

Borstvoeding helpt om kilo's kwijt te raken!

U verbruikt namelijk de vetstoffen die uw lichaam voor dat doel heeft opgeslagen. Op voorwaarde dat u evenwichtig en niet overmatig eet, kunt u moeiteloos de overtollige kilo's weer kwijtraken.

De relatie met de partner op peil houden

Vorm een team met uw partner om van uw duo een harmonisch trio te maken en de komst van de baby met plezier te beleven!

preserver-son-couple.jpg

Uw aandacht wordt opgeëist door de baby, familie, buren... De intieme momenten met uw partner worden zeldzaam. Deze onderonsjes zijn echter onmisbaar om de relatie met uw partner op peil te houden. Uw partner voelt de veranderingen misschien niet hetzelfde aan als u. Hij kan moeite hebben om zijn nieuwe plaats als vader te vinden. Om een crisis of zelfs een scheiding (de baby clash) te vermijden, is het noodzakelijk om de tijd te nemen om over uw gevoelens of zorgen te praten. Verdeel de taken en probeer elkaar goed aan te vullen. Als uw partner zich nuttig voelt, zal hij het vaderschap meer kunnen waarderen. Neem ook samen plezier door een oppas voor de baby te regelen en met zijn tweeën uit te gaan.

Advies

U maakt zich zorgen om uw figuur. Uw hechtingen hinderen u. Uw bekkenbodemspieren zijn verslapt en de borstvoeding verhoogt het prolactinegehalte (het  hormoon voor de melkproductie) waardoor uw libido wordt onderdrukt. Kortom: U bent niet klaar voor geslachtsgemeenschap, maar dat hoeft de sensualiteit niet in de weg te staan. Kies voor tederheid, lieve strelingen en een dosis fantasie... Praat erover met uw partner!

Wist u dat?

Borstvoeding voorkomt zwanger worden, als ...

Als u uw baby volledig met de borst voedt, als hij voldoende zuigt, overdag en 's nachts zonder een interval van meer dan 6 uur en als uw menstruatie niet is teruggekeerd na de bevalling. Zo niet, dan is een anticonceptiemethode nodig!