Frankrijk : Boek voor toekomstige ouders in samenwerking met de vereniging "Pâtes au beurre"

In 2017 werd voor een bedrag van 18.500 euro steun verleend aan de vereniging Pâtes au beurre voor het maken van een volksgezondheidsboekje gewijd aan "de psychische zwangerschap". Dit is bestemd voor de moeders, voor wie de soms ietwat overweldigende medische opvolging weinig rekening houdt met de nochtans cruciale psychische en emotionele aspecten. Maar ook voor de vaders, die vaak uitgenodigd worden in het verloskwartier, maar die niet echt betrokken zijn bij het hele avontuur van de zwangerschap en de geboorte.

De vereniging "Pâtes au beurre", die in 1999 werd opgericht in Nantes, door de psychologe en psychoanalytica Sophie Marinopoulos, heeft als missie "zorg te dragen voor de band" tussen ouders en kinderen. Ze wil haar lange ervaring in het begeleiden van ouders en toekomstige ouders dan ook opnemen in het boekje: "Ze hebben ons verteld waaruit de intimiteit bestaat en hoe, ondanks de inspanningen van de geneeskunde om hen gerust te stellen over de gezondheid van hun toekomstige baby, onverwacht ongerustheid, angst, vreemde ideeën, zin om te vluchten of de wens dat alles zou ophouden, de kop opstaken. Gedachten die geen ruimte vonden om uitgesproken, neergelegd en ingehouden te worden (…). Daarin ligt juist de psychische zwangerschap, zowel bij de moeders als bij de vaders".

Dit boekje, dat gedrukt wordt op 2000 exemplaren, is voorzien van grappige illustraties die het lezen aangenamer maken. Het is opgedeeld in twee gelijke delen, waarvan het ene gewijd is aan de toekomstige moeder – met hoofdstukken over de tijdelijkheid tijdens de zwangerschap, de rol van de hormonen, het seksleven, … – en het andere aan de toekomstige vader – met hoofdstukken over de verandering van de status van de man, de plaats van de emoties, "de vreemde ongerustheid" van zijn partner in volle metamorfose …